Cum să depășim situațiile de criză financiară?

Economisiți la CAR Casa Banilor

De-a lungul vieții, oamenii muncesc pentru un trai mai bun. Un venit mai mare care să le asigure bunăstarea socială și profesională, dar și un venit garantat la bătrânețe.

CAR Casa Banilor Craiova pensionare

În ultimii ani au avut loc schimbări majore pe piața muncii în România. Creșterea salariului minim pe economie s-a dorit a fi o măsură pentru a îmbunătăți situația financiară a omului de rând, însă creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, inflația, au diminuat această majorare salarială. Pe lângă salariu, un venit sigur al românilor este pensia. Principala categorie de pensie acordată în România este pensia pentru limita de vârsta. Aceasta poate fi obținută doar dacă, la data pensionării, românii au atins vârsta-standard de pensionare și au efectuat stagiul minim de cotizare prevăzut în Legea Pensiilor. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, insă se preconizeaza majorarea acesteia.

Întrebarea care ne macină și ne stresează foarte mult este următoarea: Ce venit voi avea după 30-35 de ani de muncă pe un salariu apropiat de minimul pe economie? Voi putea face față financiar când voi ajunge la pensie? De cele mai multe ori, răspunsul este că pensia nu este suficientă pentru ca românii să se descurce din punct de vedere financiar. Astfel, trebuie să ne gândim din timp la ECONOMISIRE!

 

Economisire la CAR, pensie privată/de stat sau depozite la bănci?

 

         Mulți români încearcă să economisească bani pentru a-și majora veniturile în timp. Dar, cum este cel mai bine să economisim? Legislația în vigoare încadrează veniturile din dobânzi în rândul veniturilor din investiții, acolo unde intră și dividendele. Persoanele fizice care economisesc bani în depozite bancare sau conturi curente și obțin venituri din dobânzi, sunt obligate la plata impozitului pe venituri în cotă de 10%, cotă valabilă de la 1 ianuarie 2018 (sursa AvocatNet).

În ceea ce privește pensia privată, poate fi o soluție alternativă, randamentul anual fiind variabil în funcție de investițiile făcute. În 2018 este în jur de 3,5%, însă nu știm de la începutul anului care va fi randamentul final.

Despre pensia de la stat nu trebuie să ne facem mari iluzii din mai multe motive:

  • migrarea masivă a tinerilor care ar fi trebuit să cotizeze la acest sistem,
  • munca la negru, fără cotizare la sistemul de pensii,
  • ieșirea la pensie a generației celor născuți după 1967, care constituie grosul celor ce muncesc acum și care vor lăsa un mare gol în sistemul de contribuții,
  • statul se împrumută pentru plata actuală a pensiilor și salariilor la bugetari.

Economisire la CAR Casa Banilor Craiova

În aceste condiții, se pare că ECONOMISIREA la CAR Casa Banilor Craiova este mult mai avantajoasă:

  • Primiți o dobândă de minim 5,2% pe an (pentru 2019), la banii depuși sub formă de fond social;
  • Dobânda este NETĂ, cu capitalizare și se acordă la sfârșitul anului și/sau la retragere;
  • Știți de la începutul anului ce dobandă primiți la final de an;
  • Fondurile se pot retrage oricând, fără comisioane și fără pierderea dobânzii;
  • Depunerile pot fi lunare sau ocazionale, pe perioadă nelimitată (nu sunteți condiționați de perioade de 3 luni, 6 luni, etc);
  • Dobânda la economisire (la CAR depunerile se numesc fond social) nu este impozitată, conform Legii 122/1996 și a Codului Fiscal;

Prin activitatea pe care o desfășurăm, încercăm să încurajăm tinerii să economisească pentru viitorul lor și pentru un trai mai bun peste ani.

Pentru mai multe detalii despre alte avantaje ale membrilor CAR Casa-Banilor vă așteptăm la sediul nostru din Craiova, Str. Împaratul Traian nr.2, Etaj 1, programul de lucru fiind: LUNI-VINERI 8.30-16.30. De asemenea, pentru orice întrebări sau sugestii, vă rugăm să ne contactați la tel 0351.421.946 sau 0770 533 133.