Criza Covid i-a prins pe români cu economii modeste

Noua situație de criză creată de Coronavirus ne afectează pe fiecare în parte. Trimiterea în șomaj tehnic a unui număr mare de persoane face ca veniturile acestora să scadă drastic. Nici economisirea de bani făcută înainte de perioada de criza Covid-19 nu ne poate ajuta foarte mult. Dobânzile la depozitele bancare corelate cu rata inflației sunt real negative. Și atunci, ne punem întrebarea: 'De ce am economisi la bănci?' În articolul 'Dobânda la economisire, un câștig real?' am explicat ce semnifică rata reală a dobânzii și am făcut o analiză a dobânzilor la economisire, demonstrând importanța economisirii la Casa de Ajutor Reciproc Casa Banilor.

criza covid economii modeste CAR Casa Banilor

Economisire modestă din partea românilor

Oamenii muncesc și vor să plece în vacanțe exotice, să călătorească și să viziteze alte țări, să-și achiziționeze ultimele modele de telefoane, tablete sau televizoare și așa mai departe. Însă foarte puțini dintre noi ne gândim la economisire și la cum putem economisi bani obținând un câștig real. În situația dată ne gândim în felul următor: 'Dacă știam acum 1 an de zile că voi fi trimis în șomaj tehnic din cauza unui virus, sigur renunțam la vacanța de 2 săptămâni din Maldive și nici nu mai cumpăram ultimul model de iPhone doar pentru a fi la modă. Aș fi ales să economisesc mai mult pentru acum'.

În articolul 'Criza coronavirus a prins familia Ionescu cu economiile la pământ. Ca pe foarte mulți alți români' prezentat pe site-ul hotnews.ro se arată faptul că, 'potrivit datelor oficiale, la începutul acestui an, un român rămânea cu 246 de lei/lună după ce scădea din veniturile bănești cheltuielile de aceeași natură'. Dacă ar fi depus acești bani la CAR Casa Banilor ca fond social, lună de lună, românul ar fi încasat o dobândă netă de 5,2% pe an, adică aproximativ 153,6 lei pe 1 an de zile la totalul de 2952 de lei depuși. Fondurile sociale se pot retrage oricând, fără comisioane și fără pierderea dobânzii!

Circa 10% din familii realizează aproape 70% din totalul economisirilor

Tot în același articol, se arată că potrivit unui studiu efectuat de BNR pe tema economisirii la începutul crizei anterioare, rezultatele au fost următoarele:

  • circa 10% din familii realizează aproape 70% din totalul economisirilor;
  • 50,4% dintre cei chestionați Nu reuşesc/ Nu au încercat să economisească niciodată;
  • Top 5 după magnitudinea impactului: telefonul, autoturismele, televizoarele, aragazurile, maşinile de spălat;
  • Gospodăriile tinere (sub 25 de ani) economisesc mai mult decât cele între 25-45 de ani. Economisirea începe să crească după vârsta de 45 de ani dar creşte şi după vârsta de 65 de ani (deci inclusiv după pensionare);
  • aşteptările cu privire la o situaţie financiară mai proastă duc la o scădere a probabilităţii de a economisi cu 14 - 15%.

Casa de Ajutor Reciproc Casa Banilor are peste 1.200 de membri, iar scopul fundamental al CAR-ului este sprijinul acestora. Pentru acest lucru acordăm bonificație foarte bună pentru economii și oferim împrumuturi cu dobândă mică, în funcţie de vechime şi corectitudine.

Doriți să vă înscrieți la CAR Casa Banilor? Apăsați butonul de mai jos:

Înscrieri

Pentru orice alte întrebări și sugestii, vă rugam să folosiți pagina de Contact.